Kan vi hjælpe dig?

Udfyld formularen eller ring til os 7572 4100

reCAPTCHA is required.
27 juni 2024

Ægtefællers pensioner ved skilsmisse

Udgangspunktet for ægtefæller er, at der ved separation og skilsmisse skal ske ligedeling af ægtefællernes formuer – medmindre der er indgået aftale om særeje (ægtepagt). Men i juraens verden er der ingen regel uden undtagelse. Der er flere undtagelser til udgangspunktet om ligedeling, blandt andet ægtefællernes pensioner.

Hvilke pensioner er undtaget fra deling ved separation/skilsmisse?

Det følger af ægtefælleloven, at ægtefællernes rimelige pensionsrettigheder ikke indgår i formuedelingen.

En rimelig pension vil være, hvis den er opsparet som en sædvanlig ordning. Det betyder, at alle arbejdsmarkedspensionsordninger som udgangspunkt er rimelige. Private pensionsordninger, udover arbejdsmarkedspensionen, vil som udgangspunkt ikke være rimelige og skal derfor som udgangspunkt deles.

Det er kun i det tilfælde, hvor den ene ægtefælles pensionsopsparing er større end den andens, man vil foretage vurdering af, hvorvidt pensionerne er rimelige. Hvis pensionsopsparingerne er lige store, vil hver ægtefælle kunne udtage egen opsparing, selvom den ene f.eks. har private ordninger udover arbejdsmarkedspensionen. Det skyldes, at den svagest stillede ægtefælle altid har ret til at bringe sig på niveau med den bedst stillede ægtefælle.

Hvis der er forskel på opsparingernes størrelse, vil man vurdere opsparingernes rimelighed. Hvis man finder at en ægtefælles pension ikke er rimelig, skal det overskydende beløb, som ikke er rimeligt, indgå i delingen. Hvis begge opsparinger er rimelige, kan ægtefællerne udtage egen opsparing. Der er dog mulighed for at få kompensation for store forskelle mellem opsparingerne.

Der er to muligheder for kompensation:

  • Der kan gives fællesskabskompensation, hvis den ene ægtefælle har foretaget en mindre pensionsopsparing, end hvad der svarer til en rimelig pensionsordning for ægtefællen, og dette skyldes, at ægtefællen har været udenfor arbejdsmarked af hensynet til familien. Denne kompensation medfører ikke en ligedeling, men betyder, at den ægtefælle, som har foretaget en mindre pensionsopsparing skal kompenseres op til det beløb, som ægtefællen selv ville have tjent, hvis ægtefællen havde arbejdet fuld tid i det pågældende arbejde. Retspraksis er dog meget restriktiv i forhold til at tildele denne kompensation og det kræver, at den dårligst stillede ægtefælle kan løfte bevisbyrden for, hvad pågældende ville have opsparet, hvis man ikke havde været udenfor arbejdsmarkedet.
  • Der kan gives rimelighedskompensation, hvis ægteskabet har været langvarigt, og der er stor forskel på værdierne af ægtefællernes pensionsrettigheder. Længden på ægteskabet vil som udgangspunkt være 15 år og opefter. Kompensationens størrelse vil maks. være 25 % af forskellen på pensionerne og ofte vil niveauet være noget lavere.

Generelt kan man sige, at praksis på området for kompensation er meget restriktivt. Det vil sige, at der skal meget til før udgangspunktet fraviges.

Kan man ændre det ved ægtepagt?

Hvis man gerne vil fravige udgangspunktet vedr. pensioner og dermed dele dem ved skilsmisse, skal man oprette en ægtepagt. Man kan kun aftale deling af alders-, kapital- og ratepensioner. Man kan derfor ikke aftale, at rentepensioner, som løbende kommer til udbetaling resten af ens liv, skal deles.

Pensioner i forbindelse med dødsfald?

Ved død udbetales pensioner og forsikringer direkte til nærmeste pårørende og går udenom dødsboet. Derfor kan man ikke i sit testamente bestemme, hvem pensionerne og forsikringerne skal tilfalde. Dette skal gøres hos de enkelte pensions- og forsikringsselskaber.

Det er vigtigt at være opmærksom på at ændre disse begunstigelser, hvis situationen ændrer sig. Hvis man f.eks. har indsat en samlever eller en ægtefælle med navns nævnelse i pensionen eller livsforsikringen, skal man sørge for at ændre dette igen, hvis man på et senere tidspunkt ikke ønsker, at pågældende skal have pensionen / livsforsikringen.

Hos Codex Advokater rådgiver vi både dig ved en eventuel skilsmisse, men også i forbindelse med udarbejdelse af ægtepagt og testamenter.

Malene Lund Olesen
Advokat (L)
ml@codexlaw.dk
Tlf.: 2876 1786

Stine Høiriis Mølgaard
Advokatfuldmægtig
shm@codexlaw.dk
Tlf.: 5458 6626