10 april 2025
Codex Advokater
Advokatpartnerselskab
7572 4100
info@codexlaw.dk
Damhaven 5 B
DK – 7100 Vejle
Vitus Berings Plads 5
DK – 8700 Horsens
Gammel Kongevej 1, 2.
DK-1610 København V
Udfyld formularen eller ring til os 7572 4100
Det følger af ægtefælleloven, at ægtefællernes rimelige pensionsrettigheder ikke indgår i formuedelingen.
En rimelig pension vil være, hvis den er opsparet som en sædvanlig ordning. Det betyder, at alle arbejdsmarkedspensionsordninger som udgangspunkt er rimelige. Private pensionsordninger, udover arbejdsmarkedspensionen, vil som udgangspunkt ikke være rimelige og skal derfor som udgangspunkt deles.
Det er kun i det tilfælde, hvor den ene ægtefælles pensionsopsparing er større end den andens, man vil foretage vurdering af, hvorvidt pensionerne er rimelige. Hvis pensionsopsparingerne er lige store, vil hver ægtefælle kunne udtage egen opsparing, selvom den ene f.eks. har private ordninger udover arbejdsmarkedspensionen. Det skyldes, at den svagest stillede ægtefælle altid har ret til at bringe sig på niveau med den bedst stillede ægtefælle.
Hvis der er forskel på opsparingernes størrelse, vil man vurdere opsparingernes rimelighed. Hvis man finder at en ægtefælles pension ikke er rimelig, skal det overskydende beløb, som ikke er rimeligt, indgå i delingen. Hvis begge opsparinger er rimelige, kan ægtefællerne udtage egen opsparing. Der er dog mulighed for at få kompensation for store forskelle mellem opsparingerne.
Der er to muligheder for kompensation:
Generelt kan man sige, at praksis på området for kompensation er meget restriktivt. Det vil sige, at der skal meget til før udgangspunktet fraviges.
Hvis man gerne vil fravige udgangspunktet vedr. pensioner og dermed dele dem ved skilsmisse, skal man oprette en ægtepagt. Man kan kun aftale deling af alders-, kapital- og ratepensioner. Man kan derfor ikke aftale, at rentepensioner, som løbende kommer til udbetaling resten af ens liv, skal deles.
Ved død udbetales pensioner og forsikringer direkte til nærmeste pårørende og går udenom dødsboet. Derfor kan man ikke i sit testamente bestemme, hvem pensionerne og forsikringerne skal tilfalde. Dette skal gøres hos de enkelte pensions- og forsikringsselskaber.
Det er vigtigt at være opmærksom på at ændre disse begunstigelser, hvis situationen ændrer sig. Hvis man f.eks. har indsat en samlever eller en ægtefælle med navns nævnelse i pensionen eller livsforsikringen, skal man sørge for at ændre dette igen, hvis man på et senere tidspunkt ikke ønsker, at pågældende skal have pensionen / livsforsikringen.
Hos Codex Advokater rådgiver vi både dig ved en eventuel skilsmisse, men også i forbindelse med udarbejdelse af ægtepagt og testamenter.
Malene Lund Olesen
Advokat (L)
ml@codexlaw.dk
Tlf.: 2876 1786
Stine Høiriis Mølgaard
Advokatfuldmægtig
shm@codexlaw.dk
Tlf.: 5458 6626
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få branchenyheder og konkrete juridiske råd direkte i din indbakke.
Ved at klikke på ”Tilmeld nyhedsbrev” giver du dit samtykke til, at vi behandler og opbevarer dine personoplysninger til brug for udsendelse af markedsføringsmateriale til dig.
Vitus Berings Plads 5
8700 Horsens
Damhaven 5 C
7100 Vejle
Gammel Kongevej 1, 2.
1610 København V
CVR.nr. 34 88 97 91
Tlf. + 45 7572 4100
Fax + 45 7572 6100
Mail: info@codexlaw.dk
Codex Advokater
Advokatpartnerselskab
Damhaven 5 C
DK – 7100 Vejle
Vitus Berings Plads 5
DK – 8700 Horsens
Gammel Kongevej 1, 2.
DK-1610 København V
CVR.nr. 34 88 97 91
Codex Advokater har kontorer i både Vejle og Horsens, og er et af regionens største advokatfirmaer, som er specialiseret inden for rådgivning til erhvervslivet. Derudover har vi kontor i København i Carlsberg Byen. Vi yder rådgivning inden for alle områder, som erhvervsvirksomheder har behov for.
Udfyld formularen eller ring til os 7572 4100