Kan vi hjælpe dig?

Udfyld formularen eller ring til os 7572 4100

reCAPTCHA is required.
13 juni 2024

Ændringer i Retsplejeloven

Folketinget har netop vedtaget et nyt lovforslag, som omfatter ændringer i retsplejeloven. Formålet med lovforslaget er at skabe stabilitet om domstolenes økonomi, mangel på retssalskapacitet og behov for styrket it-understøttelse. Loven træder i kraft den 15. juni 2024. Nedenfor gennemgås nogle af de væsentlige ændringer, der gennemføres med lovforslaget:

Småsagsprocessen – Nu ”Den forenklede proces”

Småsagsprocessen er reguleret af kapitel 39 i Retsplejeloven og indeholder en forenklet proces ved behandling af sager om mindre krav. I småsagsprocessen spiller retten en mere aktiv rolle. Processen ændres med lovforslaget til ”Den forenklede proces”.

Tidligere blev sagsprocessen anvendt på krav med en økonomisk værdi af højst kr. 50.000. Denne beløbsgrænse er nu forhøjet til kr. 100.000. Sager under beløbsgrænsen kan alligevel behandles udenfor processen, hvis der er grundlag for det. Kravene til behandling udenfor processen er med lovforslaget lempet, idet et af kravene tidligere var, at sagen skulle angå særlig komplicerede eller retlige spørgsmål, hvilket nu er ændret til, at sagen blot skal angå komplicerede faktiske eller retlige spørgsmål, idet kravet om ”særlig” er fjernet.

Retsmægling

Retsmægling omfatter, at retten under sagens forberedelse udpeger en retsmægler, som bistår parterne med selv at nå frem til en aftale om en løsning på en tvist. Hvorvidt der er grundlag for retsmægling i den enkelte sag, bliver drøftet på et forberedende retsmøde, som alene foregår mellem parternes advokater og retten, og som omhandler mange punkter vedrørende sagens forberedelse.

Med lovforslaget indsættes retsplejelovens § 355 a, som muliggør, at retten kan indkalde parterne til et særskilt forberedende møde for at drøfte, om sagen kan overgå til retsmægling. Sagens parter opfordres til at deltage i mødet. Denne ændring har til formål at fremme brugen af retsmægling.

Forberedelsens afslutning

Forberedelsen af en civil retssag er den proces, hvor sagen tilrettelægges og forberedes til at skulle hovedforhandles i retten. Når forberedelsen er afsluttet, kan parterne som udgangspunkt ikke tilføre noget nyt til sagen, herunder komme med nye påstande, anbringender eller beviser.

Før 15. juni 2024 sluttede sagens forberedelse 4 uger før datoen, hvor sagen skulle hovedforhandles i retten, men denne frist ændres med vedtagelsen af lovforslaget til 8 uger.

Ændring af retsplejelovens bestemmelse om forberedelsens afslutning har til formål at undgå omberammelse af retssager og sikre, at der er tid til at få sagerne færdigforberedt og gennemført på de berammede tidspunkter.

Ankesager

Hvis man som part i en civil retssag ønsker at anke byrettens afgørelse til landsretten, gælder det før 15. juni 2024, at sager der angår krav, der efter påstanden har en økonomisk værdi af højest 20.000 kr., alene kan ankes med Procesbevillingsnævnets tilladelse.

Den økonomiske grænse på 20.000 kr. forhøjes til 50.000 kr. Dette gælder blandt andet også for kære til landsretten uden Procesbevillingsnævnets tilladelse af afgørelser om sagsomkostninger, salær til beskikkede advokater og udlæg.