Kan vi hjælpe dig?

Udfyld formularen eller ring til os 7572 4100

reCAPTCHA is required.
10 april 2025

Lovforslag om håndtering af terrænnært grundvand

Et ventet lovforslag om håndtering af oversvømmelsesfare fra terrænnært grundvand er fremsat i folketinget. Lovforslaget pålægger spildevandsforsyningsselskaberne at forsyne nærmere definerede områder med grundvandssænkende foranstaltninger, når det er samfundsøkonomisk hensigtsmæssigt.

Regeringen har fremsat lovforslag nr. 183 om håndtering af terrænnært grundvand. Lovens formål er at pålægge spildevandsforsyningerne at etablere grundvandssænkende foranstaltninger i nærmere definererede områder.

Lovforslaget bygger på en ”tretrinsraket”. Kommunerne har ansvaret for første trin, idet kommunerne i kommende revisioner eller tillæg til spildevandsplanen skal udpege de områder, hvor terrænnært grundvand medfører en fare for oversvømmelser eller indsivning i spildevandsanlæg. Forpligtelsen til at udpege gælder kun i områder, som enten allerede er kloakeret for tag- og overfladevand eller som er planlagt kloakeret herfor. Undtaget fra loven er derfor områder udenfor nuværende eller kommende kloakerede områder, samt områder, hvor der alene er kloakeret for husspildevand.

Spildevandsforsyningsselskaberne skal herefter som andet trin foretage en samfundsøkonomisk beregning af, om det ud fra de i området tilstedeværende værdier er hensigtsmæssigt at gennemføre en indsats. Der fastsættes nærmere regler herom i bekendtgørelsesform.

For de områder, hvor den samfundsøkonomiske beregning viser, at en indsats er hensigtsmæssig, skal spildevandsforsyningerne som tredje trin etablere grundvandssænkende foranstaltninger. Lovforslaget reguler ikke hvilken type foranstaltninger, der skal være tale om, men angiver som eksempel en ”tredje streng” til at aftage vand fra omfangsdræn, etablering af grøfter med drænende virkning samt op- og bortpumpning af grundvand fra grundvandsboringer.

Finansieringen af de grundvandssænkende foranstaltninger vil ske via de allerede eksisterende bidrag. Det vil sige, at foranstaltningerne finansieres af alle forsyningens forbrugere via betalingen af tilslutningsbidrag samt vandafledningsbidrag uden skelen til, om den enkelte forbruger ligger i et område, hvor der gennemføres grundvandssænkende foranstaltninger.

Lovforslaget byder også på enkelte andre ændringer. Af størst betydning er en ændring af vandforsyningsloven, som vil betyde, at al bortledning af grundvand, som overstiger 10.000 m3 fremadrettet kræver tilladelse. Loven forventes at træde i kraft 1. juli 2025.

Lovforslaget kan findes her.