Kan vi hjælpe dig?

Udfyld formularen eller ring til os 7572 4100

reCAPTCHA is required.
27 marts 2025

Nu må aftaler om BNBO-beskyttelse (alligevel) godt være midlertidige

Det har været anført i både høringsnotater og i den nye BNBO-vejledning fra november 2024, at aftaler om beskyttelse af BNBO skulle være varige på samme måde som forbud. I en udtalelse fra 18. marts 2025 har Miljø- og Ligestillingsministeriet nu udtalt, at der godt må indgås aftaler, som er midlertidige eller som ophører, når boringen sløjfes.

Med lov nr. 677/2024, den såkaldte akutplan for BNBO, blev kommunerne i sommeren 2024 pålagt at sikre beskyttelse af de BNBO’er, som staten har udpeget, og som kommunerne har risikovurderet til et beskyttelsesbehov. Akutplanen bygger på et totrinssystem, hvor kommunen eller vandværket først skal tilbyde en frivillig aftale, og hvor kommunen så skal skride til forbud, hvis en aftale ikke kan indgås med de relevante grundejere.

Ved en samtidigt udstedt bekendtgørelse blev der fastsat frist til den 1. december 2024 for at fremsætte tilbud om frivillig aftale. Hvis aftale ikke var endelig indgået inden 1. januar 2025, skulle kommunerne udstede forbud senest 1. marts 2025.

Det var i lovforslaget udtrykkeligt anført, at påbud skulle være varige. Et påbud kan således ikke senere bortfalde, hvis ny viden eller en ny beregningsmetode ændrer beskyttelsesområdets udstrækning, eller hvis boringen sløjfes. Forarbejderne forholdt sig ikke direkte til, om også aftaler skulle overholdes, hvis BNBO’et senere ændrede sig, eller hvis boringen sløjfes. Det blev dog efterfølgende bekræftet i høringsnotater og vejledninger, første gang af Miljøministeriet i et høringsnotat af 10. juni 2024.

I overensstemmelse med høringsnotaterne blev det i den nye BNBO-vejledning fra november 2024 anført, at også aftalte restriktioner skal være varige, og at det ikke er muligt at aftale, at restriktionerne bortfalder, hvis boringen sløjfes.

Foranlediget af en henvendelse fra et vandværk, har Miljø- og Ligestillingsministeriet nu i et brev af 18. marts 2025 anført, at kravet om at beskyttelsen skal være permanent ikke gælder for aftaler. I brevet anfører Ministeriet således bl.a.:

Der er ikke i de nye regler i vandforsyningsloven eller miljøbeskyttelsesloven krav om, at aftalerne skal være varige for at være gyldige, og der er derfor ikke noget til hinder for, at der indgås tidsbegrænsede aftaler. I de tilfælde, hvor en aftale om pesticidfri drift eksempelvis udløber eller bliver opsagt, og BNBO herefter ikke er beskyttet, vil kommunen skulle udstede påbud efter § 24 a, hvis der ikke sker en forlængelse af den eksisterende aftale eller indgås en ny aftale.

Ligeledes er der heller ingen regler i hverken vandforsyningsloven eller i miljøbeskyttelsesloven, der hindrer, at lodsejere kan tilbagebetale en erstatning i tilfælde af, en boring bliver sløjfet og området ikke længere har brug for beskyttelse, så vedkommende igen kan begynde at anvende pesticider i et tidligere BNBO.”

Ministeriet anerkender i brevet, at det anførte er i modstrid med det, som er anført i vejledningen, og Ministeriets brev må forstås sådan, at vejledningen nu vil blive tilrettet.

Du kan læse hele Miljø- og Ligestillingsministeriets brev her: Brev fra Miljø- og Ligestillingsministeriet_anonymiseret.pdf