21 november 2024
Udfyld formularen eller ring til os 7572 4100
Når en person dør, skal afdødes formue fordeles mellem arvingerne. Arvingerne skal betale afgift af beløbet. Afgiftens størrelse afhænger af, hvilken relation man har til afdøde.
Boafgiften på 15 % trækkes af den del af arven som overstiger et bundfradrag på 333.100 kr. Hvis arven er mindre end bundfradraget, betales der ikke boafgift.
Hvis man ikke er nærmeste familie, skal man udover de 15 % betale en tillægsafgift på 25 %. Det vil sige, at den totale afgift er på ca. 36,25 %. Det vil sige, at personer, som ikke er oplistet som ”nærmeste familie”, skal betale en samlet afgift på ca. 36,25 %.
Ændringen fra 2027 betyder, at man fra det tidspunkt, betragter søskende som ”nærmeste familie”, og det betyder, at søskende til en afdød skal betale den ”lave” afgift på kun 15 % mod de førhen 36,25 %. Det er tidspunktet for dødsfaldet, der er afgørende for afgiftens størrelse. Hvis afdøde dør efter den 1/1 2027, gælder de nye regler.
Det kan derfor allerede nu være en god idé at indrette sig efter den nye lov, når man tænker over, hvad der skal stå i sit testamente.
Hvis man ønsker at testere hele sin formue til sine søskende eller andre, som også skal betale 36,25%, kan det være en fordel at testere til en velgørende forening.
Hvis man testerer 30 % af sin formue til en velgørende forening, og de resterende 70 % til fx sine søskende, vil man kunne bestemme, at foreningen skal afholde bo- og tillægsboafgiften på de 36,25 %. Det vil i sidste ende give en afgiftsmæssig fordel for arvingen, hvor de vil få 6,25 % mere udbetalt af arven end, hvis de skulle betale den højere afgift på 36,25 % for hele arven.
Da man fra 2027 ikke skal betale den høje afgift for søskende, kan det være relevant at overveje, hvorvidt man skal ændre et eksisterende testamente, da der ikke vil være en afgiftsmæssig fordel, hvis man har testeret til sine søskende.
I tilfælde af, at man vil eller har testeret sin arv til niecer eller nevøer, vil det fortsat være en fordel at benytte ordningen, da de fortsat er underlagt den høje afgift på 36,25 %.