24 april 2025
Udfyld formularen eller ring til os 7572 4100
Udgangspunktet for ansættelseskontrakter, herunder i særdeleshed for direktørkontrakter, er aftalefrihed.
Det er således vigtigt, at parterne tager stilling til flest mulige af de relevante vilkår i forbindelse med indgåelse af en direktørkontrakt.
Det er ikke afgørende for retsstillingen, om den ansatte har titel af direktør, men indholdet i kontrakten og det reelle indhold af stillingen er afgørende for, om medarbejderen evt. bliver beskyttet af funktionærlovens regler. Det vil f.eks. være tilfældet, såfremt direktøren ikke reelt må anses for at være direktør og således underlagt instruktion af andre end selskabets bestyrelse. Kan det konstateres, at vedkommende faktisk er direktør, vil direktøren ikke være underlagt funktionærloven og dermed ikke opnå de rettigheder som følger heraf. En reel direktør vil i stedet selv skulle forhandle de nærmere ansættelsesvilkår.
Direktøren vil skulle anmeldes i virksomhedsregisteret.
Det er relevant at afklare i hvilket omgang, direktøren må have anden beskæftigelse, herunder bestyrelsesposter og lignende samt, om direktøren skal være forpligtet til – med eller uden beregning – at indtræde i koncernens eventuelle datterselskaber og lignende.
Deltagelse i bestyrelsesarbejde kan indebære et ansvar, ligesom der er en konkurrencevinkel i forhold til deltagelse i andre selskabers bestyrelser, som bør afklares allerede i forbindelse med direktørens ansættelse.
Hele direktørens lønpakke skal naturligvis beskrives, herunder det ofte forekommende, at direktører foruden en del andet materiale, har bil stillet til rådighed. Omfanget af anvendelse af denne bil, eventuelle firmakort og lignende skal ligeledes reguleres.
Det ses ofte, at direktøren bliver fritstillet med det samme i tilfælde, hvor et selskab opsiger direktøren. Her er det væsentligt, at der er en fuldstændig regulering i direktørkontrakten af i hvilket omfang, direktøren skal fratræde, hvorvidt direktøren kan anvende bil, telefon og lignende i en opsigelses-/fritstillingsperiode samt regulering af vilkår for direktørens løn i opsigelsesperioden.
En direktørstilling vil ofte give et så stort indblik i virksomhedens forhold, at det er relevant at overveje, om der skal aftales kunde- og konkurrenceklausul eller eventuel kombineret klausul samt betalinger herfor og rækkevidden heraf. Der er heller ikke her nogen regler, der regulerer kontrakter, idet der som nævnt er fuld aftalefrihed.
Typisk er en direktør heller ikke omfattet af ferielovens regler, hvorfor regler for direktørens ferie skal reguleres, og det er hensigtsmæssigt, at der indgås værneting- samt voldgiftsklausuler i tilfælde af konflikter mellem selskabet og direktøren.
Det kan således ikke tilrådes at indgå aftaler med direktører uden, at dette sker på baggrund af en fyldestgørende direktørkontrakt, der i begge parters interesse regulerer alle vilkår vedrørende samarbejdet.